perjantai 4. joulukuuta 2015

Elintarvikkeiden raaka-aineiden tulevaisuuden tuotantotavat

Heikki Mannerin puheenvuoro ViikkiAreenan elintarvikepäivässä 19.11.15 innoitti lipidiejä kirjoittamaan Lipidin blogiin esittelyt Mannerin mainitsemista yrityksistä, jotka jo nyt hyödyntävät tulevaisuuden tuotantotapoja. Ensimmäisenä esittelyssä ruotsalainen Simris Alg:


Ruotsissa Skånen sydämessä Hammenhögissä toimiva Simris Alg maatalousyritys tuottaa levillä kasvatettuja ympäristöystävällisiä ja terveydelle hyväksi olevia ravintolisiä, elintarvikkeita ja raaka-aineita.

Yritys on perustettu vuonna 2010 ja se on voittanut monia palkintoja ja kunniamainintoja pioneerimaisesta levän viljelystään niin Ruotsissa kuin ulkomaillakin. He näyttävät miten levänviljelyllä voi tehdä tavanomaisesta teollisesta tuotannosta ympäristöystävällisempää ja kannattavampaa. Työntekijät ovat bioteknologeja, meribiologeja ja markkinoijia. Simris on mukana AlgaePARC-tutkimusprojektissa, joka on yksi Euroopan suurimmista tutkimushankkeista suuren mittakaavan mikrolevän viljelyssä. Tutkimusprojektilla on suuri pilottihanke meneillään Wageningenin yliopistossa Hollannissa, jossa moni elintarviketieteilijä onkin ollut vaihdossa. Lisäksi yritys on mukana SP Technical Research Instituten laajassa ruotsalaisessa leväprojektissa.

Levät ovat maapallon vanhimpia organismeja. Leväkasvit jaotellaan makro- ja mikroleviin eli fytoplanktoniin. Levät elävät siellä missä on vettä, eli niitä on sekä merissä, järvissä, että joissa. Simris viljelee mikroleviä. Mikrolevät ovat merellisen ravintoketjun perusta, joten ne tuottavat luonnostaan monia elintärkeitä ravinto-aineita, kuten omega-3-rasvahappoja. Siinä missä maalla kasvavat kasvit tuottavat juuret, varret ja lehdet ja osastoivat näihin vitamiininsa ja muut hyödylliset yhdisteet, mikrolevät tuottavat kaikki bioaktiiviset aineet yhdessä solussa. Levät kasvavat jakautumalla. Mikroskoopilla tarkastellessa paljastuu levien moninaisuus. Eri Erilaisia levälajeja on kymmeniä tuhansia ja vain harvoja niistä on perusteellisesti tutkittu. Tavallisimpia leviä ovat viher-, puna- ja ruskea levä. Niiden väri tulee pigmenteistä, joilla ne keräävät auringon valoa. Mikrolevät ovat maan vanhimpia organismeja ja nykyisen elämänmuotomme perusta, sillä niiden fotosynteesin ansiosta planeettamme ilmakehään syntyi riittävästi happea.

Levälajeja on kymmeniä tuhansia ja tällä hetkellä vain noin tusinaa viljellään kaupallisesti. Levät tuottavat monia ihmisten ja eläinten terveydelle tärkeitä yhdisteitä ja Simriksen missiona onkin löytää monia uusia hyödyllisisä yhdisteitä, kerätä niitä ja tarjota kuluttajille. Tänä päivänä levistä saadaan ruokaa (spirulina, chlorella), ravintolisiä (astaksantiini, omega-3-rasvahapot), luonnollisia väriaineita (esimerkiksi siniset smarties karkit saavat värinsä levistä), ihonhoito ja kosmetiikkatuotteita, molekyylimarkkereita biolääketieteelliseen tutkimukseen sekä rehua kaloille ja äyriäisille. Tulevaisuudessa levillä tuotetaan biopolttoaineita, antibiootteja, lääkkeitä, biomuoveja ja lannoitteita. Lisäksi tutkitaan fossiilisen öljyn, palmuöljyn ja kalaöljyn korvaamista levillä tuotetuilla öljyilllä. Kun kasvatetaan leviä ja uutetaan niistä omega-3-rasvahappoja, saadaan kokonaan kasvipohjainen vaihtoehto kalaöljyille.


Simriksen leväfarmi Hammenhögissä koostuu 2000 neliömetristä levänkasvatuskasvihuoneita ja laboratorioista, jossa startterikulttuurit kasvatetaan, viljelyprosessia seurataan ja säilytetään kantakirjastoa. Levää kasvatetaan olosuhteiltaan kontrolloidussa suljetussa systeemissä varmistaen näin tuotteiden puhtaus ja laatu. Viljely, keräys ja tuotanto suoritetaan biojalostamossa, jossa kaikki arvoketjun tuotteet kerätään ja yksittäisten yhdisteiden hyödyntäminen on optimoitu. Suljettuja levänkasvatussysteemejä kutsutaan fotobioreaktoreiksi. Ne ovat lasisia, mutkikkaita putkiloita, joissa levä pidetään jatkuvassa liikkeessä. Näin levät altistetaan maksimimäärälle auringon paistetta, mikä takaa maksimaalisen kasvunopeuden. Keräys tapahtuu sentrifugoimalla. erotettu vesi ohjataan takaisin fotobioreaktoreihin. Käsittely on niin hellävarainen, että levät säilyvät elossa ja vahingoittumattomina, jolloin ne säilyvät tuoreina huomattavasti pidempään kuin muissa erotusprosesseissa. Näin suojellaan ravintoaineita ja varmistetaan tuotteen laadukkuus. Omega 3-rasvahapot ja muut yhdisteet uutetaan levästä liuottimia käyttämättä.


Levä on uusi terveellinen ja ympäristöystävällinen öljykasvi tulevaisuuden täsmäviljelyyn.

Tulossa vielä keinolihan tuotanto Hollannissa, Uudessakaupungissa toimiva Sybimar – esimerkki ruuantuotannon ja elintarviketuotannon toimivasta yhdistämisestä ja katsaus suljetun tilan kasvinviljelyyn, jolla vantaalainen Snafu Oy tuottaa salaattia Suomessa 100 sadon vuosivauhtia.

Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti